Transacties met cryptocurrency in Afrika groeien snel. Op een continent dat mobiel geld al omarmt, biedt virtuele valuta voordelen voor een jonge, technisch onderlegde bevolking.

Afrika ondergaat een economische revolutie die niets met banken te maken heeft en ondanks weinig tekenen van achterhaald economisch beleid.

 

Maandelijkse overdrachten van cryptocurrency van en naar Afrika onder de $ 10.000 (€ 8.500) schoten het afgelopen jaar met 55% omhoog en bereikten in juni een piek van $ 316 miljoen.

 

Deze cijfers, die zijn gebaseerd op gegevens van het Amerikaanse Blockchain-onderzoeksbureau Chainalysis, zullen waarschijnlijk blijven stijgen. En hoewel cryptocurrency vaker wordt gebruikt door financiële handelaren in andere delen van de wereld, gaat Afrika tegen deze trend in en gebruikt het voornamelijk voor handel. aandelen tesla kopen wordt mogelijk gemaakt.

 

Individuen en kleine bedrijven in Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van deze activiteit.

 

 

Wat is een cryptocurrency?

Simpel gezegd, een cryptocurrency is virtueel geld dat mensen net als echt geld kunnen gebruiken om dingen te kopen of naar andere mensen te sturen. De ‘crypto’ in crytocurrency is afkomstig van de gecompliceerde cryptografie (gecodeerde codes) die wordt gebruikt om het te maken en transacties vast te leggen.

 

Crytocurrencies zijn bedoeld om tussenpersonen, zoals creditcardmaatschappijen of banken, uit te schakelen, waardoor het goedkoper wordt om geld van de ene virtuele portemonnee naar de andere over te boeken. Cryptocurrencies worden ook niet gecontroleerd door een centrale autoriteit, die hen in theorie beschermt tegen inmenging door overheden.

 

“Voor de meeste mensen, als ze cryptocurrency horen, denken ze dat het gewoon geld op internet is,” vertelde Elisha Owusu Akyaw, een Ghanese cryptocurrency marketeer en oprichter van BlockNewsAfrica, aan DW.

 

Naast Bitcoin is Ethereum een ​​ander cryptocurrency-platform dat in Afrika steeds populairder wordt

“Cryptocurrency neemt in feite wat geld voor veel mensen is en gebruikt technologie om het transparanter en minder gecentraliseerd te maken, zodat iedereen aan tafel zit als het gaat om de toekomst van financiën”, zei hij aan de telefoon vanuit de Ghanese hoofdstad. , Accra.

 

Bitcoin – de originele en verreweg de meest populaire vorm van cryptocurrency – is in 2008 gemaakt door een onbekende persoon of groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Sindsdien zijn er meer dan 6000 andere soorten cryptocurrency gemaakt, waaronder populaire opties zoals Ethereum en Litecoin.

 

De Ghanese technologie-ondernemer en blockchain digital marketeer Emmanuel Tokunbo Darko vertelde DW dat Afrika de “volgende grens van ontwikkeling en wereldwijde economische groei” is.

 

Nu een toenemend aantal Afrikanen mobiele gelddiensten zoals M-Pesa al omarmt, zeggen degenen in de industrie dat het geen verrassing is dat cryptocurrency snel terrein wint op het continent.

 

Vruchtbare grond voor virtueel geld

Cryptocurrency werkt in feite als mobiel geld, zei technologie-ondernemer Darko. “Het is dus gemakkelijker voor Afrikanen om het te begrijpen, in tegenstelling tot mensen in het Westen die al meer financiële inclusie hadden en gemakkelijk toegang hadden tot banksystemen.”

 

Veel Afrikanen zijn al bekend met mobiele geldtransferbedrijven zoals M-Pesa

Afrika is goed gepositioneerd om te profiteren van de hausse in cryptocurrency. Het heeft een groeiende generatie flexibele jonge professionals en aspirant-ondernemers. Bovendien betekent de hoge werkloosheid in veel Afrikaanse landen dat jonge mensen traditionele sectoren omzeilen en nieuwe manieren verkennen om geld te verdienen.

 

De Ghanese cryptocurrency marketeer Elisha Owusu Akyaw legde uit dat jongeren geïnteresseerd waren in het virtuele geld vanwege het gebrek aan banen voor schoolverlaters en universiteitsverlaters.

 

“Met het cryptocurrency-systeem kunnen mensen hun eigen bedrijf starten, kunnen mensen via cryptocurrency voor grote merken buiten hun eigen land werken en in hun levensonderhoud voorzien”, zei hij.

 

Valuta-instabiliteit vermijden

Onbetrouwbare lokale valuta’s en hyperinflatie hebben ook een rol gespeeld in de opkomst van cryptocurrency. Toen de Zimbabwaanse dollar in 2015 omhoogschoot, gingen sommige mensen in plaats daarvan handelen in Bitcoin.

 

Meer mensen in Zimbabwe begonnen te investeren in cryptocurrency om de valkuilen van hyperinflatie te vermijden

“Nu heb je dit alternatief voor traditionele door de overheid beheerde valuta’s, waar historisch gezien zoveel fouten en negatieve neveneffecten zijn geweest”, zegt Chris Becker, de leider van blockchaintechnologieën bij de in Zuid-Afrika gevestigde internationale bankgroep Investec.

 

In het beste geval voorspelt Becker dat de opkomst van cryptocurrencies op de lange termijn sommige Afrikaanse economieën daadwerkelijk kan helpen.

 

“Deze concurrerende valuta’s werken naast de binnenlandse valuta, en ik denk dat ze deze economieën meer veerkracht zullen geven”, zei hij aan de telefoon vanuit Johannesburg.

 

Cryptocurrency kan worden gewonnen voor remittances

De groeiende diaspora van Afrika is ook op de kar van cryptocurrency gesprongen om goedkoper geld over de grenzen te sturen.

 

Dat is een logische stap, zegt tech-ondernemer Emmanuel Darko.

 

“Voor Afrikanen in de diaspora die geld naar huis sturen, zijn de kosten van bankoverschrijvingen astronomisch”, aldus Darko. “Het is soms zo hoog als 20%. … Maar er zijn enkele cryptocurrencies waarmee [mensen] praktisch gratis geld terug kunnen sturen naar Afrika.”

 

Een populaire dienst is het overmakingsbedrijf BitPesa, gevestigd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. BitPesa gebruikt Bitcoin als medium voor internationale geldoverdrachten. Hiermee worden bankkosten vermeden en worden ook de kosten voor het omzetten van geld in verschillende valuta overgeslagen.

 

Veel mobiele gelddiensten in Afrika hebben nog steeds een menselijke maat

Een riskante onderneming?

Afrika’s uitstapje naar cryptocurrency gaat niet zonder risico’s.

 

De aard van cryptocurrency betekent dat prijzen om te beginnen volatiel zijn. Virtuele valuta’s blijven in de meeste Afrikaanse landen ongereguleerd en hun juridische status is vaak onduidelijk, wat betekent dat er geen vangnet is om het verlies van geld te compenseren. Beleggers op korte termijn worden eerder hard getroffen door plotselinge inzinkingen.

 

Darko waarschuwt dat iedereen die in cryptocurrency wil handelen, voorzichtig moet zijn en zichzelf moet leren voordat hij begint.

 

“Door een gebrek aan opleiding worden mensen misleid in sommige schema’s die niet crypto zijn”, legt hij uit. “Het is dus aan te raden om een ​​opleiding te volgen. Crypto lijkt voor veel mensen een beetje ingewikkeld, terwijl crypto eigenlijk heel simpel is als je de tijd neemt om het te begrijpen.”

 

Cryptocurrency-marketeers zoals Akyaw waarschuwen dat mensen met weinig ervaring met nieuwe technologieën het grootste risico lopen om het slachtoffer te worden van een toenemend aantal crypto-scams of te investeren in de verkeerde markten.

 

“Cryptocurrency en blockchain zijn gemakkelijker te begrijpen door mensen die al zijn opgeleid en die al zijn blootgesteld aan technologie”, zei hij. “Het is een beetje moeilijk om oudere mensen te leren begrijpen en voorbij de leercurve van technologie te komen.”

 

Jonge Afrikanen zijn vaak technisch onderlegd en willen geld verdienen, waardoor ze eerder geneigd zijn zich in de wereld van cryptocurrency te wagen

Wat heeft de toekomst in petto?

Sommige Afrikaanse landen worstelen om nieuwe wetten te maken om zich voor te bereiden op een mogelijke toekomst waarin cryptocurrency de norm is.

 

Afrika’s grootste economie Nigeria loopt voorop, nadat het onlangs cryptocurrency legaal heeft gemaakt en regelgevende richtlijnen heeft uitgevaardigd voor digitale valuta’s en op cryptovaluta gebaseerde bedrijven of start-ups.

 

Andere cryptocurrency-hotspots zoals Zuid-Afrika en Kenia lopen niet ver achter. De belangrijkste financiële toezichthouders van Zuid-Afrika, waaronder de South African Reserve Bank, hebben in april een beleidsdocument uitgebracht met aanbevelingen voor de regulering van cryptocurrency. Ondertussen gaat Kenia vanaf januari 2021 experimenteren met een digitale belasting, wat mogelijk de deur opent naar meer crypto-regulering.

 

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen hoe wijdverbreid cryptocurrency in Afrika zal worden, gelooft cryptocurrency marketeer Akyaw dat het iets is waar jonge Afrikanen naar moeten kijken.

 

“Het is een no brainer in de zin dat dat is waar de financiën naartoe gaan”, zei hij. “Veel grote merken verwierpen aanvankelijk het potentieel van cryptocurrency en zeiden dat het gewoon zou verdwijnen. Het is meer dan tien jaar geleden en cryptocurrency groeit nog steeds, het wordt nog steeds sterker.”

 

RELATED ARTICLES

Afrika’s stille cryptocurrency-revolutie

Transacties met cryptocurrency in Afrika groeien snel. Op een continent dat mobiel geld al omarmt, biedt virtuele valuta voordelen voor een jonge, technisch onderlegde bevolking. Afrika ondergaat een economische revolutie die niets met banken te maken heeft en ondanks weinig tekenen van achterhaald economisch beleid.…

Boksschool de amateur

De geschiedenis van boksschool de amateur Boksschool de amateur is een bekende boksschool in Nederland die al jarenlang actief is in het trainen van amateur boksers. De school werd opgericht in de jaren 80 en heeft sindsdien vele talenten voortgebracht. Trainingsmethoden bij boksschool de amateur…

Weersverwachting 14 dagen Stolwijk

  Gemoedelijk Stolwijk Stolwijk, een charmant en gemoedelijk dorp in Zuid-Holland, staat bekend om zijn pittoreske landschap en vriendelijke inwoners. Maar zoals in heel Nederland kan het weer hier ook behoorlijk wisselvallig zijn.     De weersverwachting voor de komende dagen De komende 14 dagen…